ONLINE PÉNZTÁRGÉP ÁTÁLLÁS


Hivatalos: szeptember 1-je az új határidő az online pénztárgép átállásra

2013. június 12.

Június 30-a helyett  szeptember 1-jéig  kell végrehajtani a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való online bekötését – közölte a kabinet döntését Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdekképviseleti szervezetek vezetőivel, arról hogy javasolja a kormánynak: fontolja meg a kiskasszák online bekötésével kapcsolatos június 30-i határidő két hónapos kitolását.

Ahogy az várható volt, a kormány elfogadta a nemzetgazdasági miniszter javaslatát. Ez tehát azt jelenti, hogy a kisvállalatoknak szeptember elsejéig lesz idejük arra, hogy átálljanak az onlinekasszákra.

Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó határidő kitolása ugyanakkor nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn.

Forrás: Online Pénztárgép Info Szerkesztő

 

Online pénztárgép csere FONTOS tudnivalók

2013. június 15.

Nagyon fontos információkat tett közzé a NAV az új pénztárgépek beszerzésével, üzembe helyezésével kapcsolatban. Lényeges, hogy lehetőleg minél hamarabb regisztráljunk az adóhatóság rendszerében, és küldjük el a kódot az általunk választott pénztárgép-kereskedőnek, ugyanis a legprofibb cégek már most tudnak segíteni abban, hogy az elsők között kaphassuk meg online pénztárgépünket. Mutatjuk a részleteket.

A pénztárgép lecserélésének menete:

1. Értesítse a NAV-ot arról, hogy le szeretne cserélni a kasszáját és kérvényezze a támogatást!

2. A NAV elbírálja 5-8 napon belül, majd megküldi az egyedi kódot. Amennyiben támogatást is igényelt a cég, arról is értesít a NAV., hogy jár-e a támogatás.

3. Az új kassza megvásárlása előtt javasoljuk, hogy küldje el online pénztárgép szakértőnknek a penztargep@cardnet.hu e-mail címre a regisztrációs kódját tartalmazó adatlapját, hogy ellenőrizni tudjuk minden rendben van-e, segítve ezzel Önt az online pénztárgép beszerzésben.

4. Válassza ki az Ön számára legkedvezőbb online pénztárgépet, rendelje meg egy megbízható kereskedőnél, majd fizesse be a – támogatás összegével – csökkentett árat a pénztárgépér

5. A kereskedő visszaigényli az államtól a támogatást, ezzel Önnek már nincs dolga.

6. Válasszon olyan kereskedőt és szervizt, aki kiszállítja és beüzemeli önnek az új online pénztárgépét! A régebbi, hagyományos gépekkel szemben a helyszínen ellenőrizni kell, hogy a megfelelő térerő rendelkezésre áll-e. Amennyiben a térerő nem megfelelő, a szerviznek esetleg lehetősége van a pénztárgéphez külső antennát csatlakoztatásával a térerő problémát orvosolni.


A pénztárgép lecserélésének részletes menetéről szakértőnket kérdezzük.

1. Mi az első lépés a pénztárgép csere kapcsán?

Első lépésként be kell jelentkezni a NAV-hoz mindenkinek, aki eddig pénztárgépet használt, és most le kell cserélnie új online pénztárgépre. (A boltosok többsége ilyen.)

2. Kinek kell a NAV-hoz bejelentés tenni? Mindenkinek kell regisztrálni?

Mindenkinek aki pénztárgépet használt vagy használni fog. Így a jövőben annak is szükséges a NAV-os regisztráció, aki új pénztárgépet szeretne vásárolni. Ezt a bejelentést az úgynevezett PTGREG nyomtatványon tehetjük meg, ami ide kattintva érhető el.

Fontos hogy az online pénztárgép regisztrációhoz szükséges adatlapot  mindenkinek ki kell tölteni, függetlenül attól, hogy igényel-e támogatást vagy sem!

3. Ki jogosult a támogatásra?

A támogatásra az üzemeltető abban az esetben jogosult, ha a 2011. adóévben legfeljebb 500 millió forint nettó árbevételt ért el, vagy tevékenységét 2012-ben kezdte meg, és rendelkezik adószámmal és nem áll adószám-felfüggesztés hatálya alatt, nem áll felszámolás, vagy csődeljárás alatt, valamint nincs egymillió forintot meghaladó adó- és vámtartozása (kivéve ha arra az állami adó- és vámhatóság részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyezett). További feltétel, hogy nem rendelkezik munkáltatóként, kifizetőként levont adó tekintetében 10 ezer forintot meghaladó adótartozással. További fontos információ, hogy csak meghatározott számú pénztárgép cseréjét, maximum 5 pénztárgép bekötését támogatja a kormány.

4. A NAV milyen regisztrációs kódot ad?

Mindegyik online pénztárgép üzembe helyezéséhez rendelkeznünk kell a NAV által kiadott 16 karakter hosszú regisztrációs kóddal. Aki állami támogatást kér, az az összegre jogosító igazolással együtt kapja a regisztrációs kódot, de azoknak is regisztrálniuk kell, akik nem jogosultak a támogatásra. Az ő esetükben csak a 16 jegyű kódot küldik el.

5. Átalakításhoz és új online pénztárgép vásárláshoz is igénybe vehető a támogatás?

Fontos információ, hogy pénztárgépek átalakításához és az eddig pénztárgépet nem használók, akik új pénztárgépet vásárolnak nem igényelhetnek állami támogatás.

6. Hogyan történik az adatlap kitöltése? Mi a menete?

Az adatlap a következő lapokból áll

PTGREG főlapPTGREG-01 a pénztárgép regisztrációhoz szükséges – támogatás igénybevételére nem jogosító – egyedi azonosító igénylése

PTGREG-TAM-01 nyilatkozat a támogatási tartalommal rendelkező egyedi kód igényléséhez PTGREG-TAM-02 a pénztárgép regisztrációhoz szükséges – támogatás igénybevételére jogosító – egyedi kód igénylése,

A NAV honlapján található PTGREG nyomtatványt kell kitölteni a regisztrációhoz és a támogatás igényléséhez. Elsőként a regisztrációs főlapot kell hiánytalanul és hibátlanul kitölteni. A TAM-01 lap mellett a TAM-02-es lapot is ki kell tölteni, eltérő üzemeltetési helyenként külön-külön lapon feltüntetve a cserélendő pénztárgépek AP számait, illetve egyedi mentesítéssel rendelkező adózók vonatkozásában a felmentési határozat számát.

A PTGREG-01-es lap kizárólag azoknak szükséges, akik nem kérnek vagy nem kaphatnak támogatást.  A nyomtatványt az elektronikus bevallásra kötelezett üzemeltetőknek elektronikus úton kell benyújtaniuk, egyéb esetben az adatlap papír alapon is benyújtható.
7. Mennyi időt vesz igénybe az adatlap feldolgozása a regisztráció elbírálása?

A NAV a kérelem elektronikus úton történt megküldése esetén a beérkezéstől számított 5 napon belül a bejelentő elektronikus tárhelyére, postai úton történt jelentkezés esetén a beérkezéstől számított 8 napon belül postai úton megküldi az üzemeltető részére az üzembe helyezési kódot, illetve a támogatás igénylésére jogosító egyedi kódot (amely egyben a pénztárgép üzembe helyezési kódja is).

Amennyiben az üzemeltető a támogatási feltételeknek nem fel el meg, vagy nem megfelelően kérvényezett, úgy a kérelmet a NAV –8 napon belül – elutasítja. Ebben az esetben a NAV csak a (támogatásra nem jogosító) üzembe helyezési kódot küldi el.

8. Mit kell tenni a regisztrációs lapra?

Ha megkaptuk a kódot tartalmazó regisztrációt, vásárlás előtt oda kell adnunk az általunk kiválasztott pénztárgép-értékesítőnek (a támogatás igénybe vételéhez december 31-ig!), nyomtatott formában. Az értékesítő a NAV honlapján keresztül ellenőrzi, hogy minden rendben van-e a kódunkkal, és a támogatás összegével csökkentett áron megvásárolhatjuk tőle a készüléket. Az egyedi kódot el kell tehát tennünk, a kinyomtatott, illetve postai úton kapott példányt gondosan őrizzük meg annak érdekében, hogy azt a pénztárgép beszerzésekor az eladó részére át tudjuk adni.

9. Miért fontos az, hogy milyen szervizt válasszak?

Az online pénztárgépeket csak speciális NAV engedéllyel lehet beüzemelni és karbantartani, ezért érdemes figyelni a szakmai tapasztalatra, a professzionális hozzáállásra, az országos szervizhálózatra, az átalánydíjas karbantartási szerződésre, vagy a 24 órás ügyfélszolgálatra is.

Fontos például, hogy az üzemebe helyezésnél a régebbi, hagyományos gépekkel szemben a helyszínen ellenőrizni kell, hogy a megfelelő térerő rendelkezésre áll-e. Amennyiben a térerő nem megfelelő, a szerviznek esetleg lehetősége van a pénztárgéphez külső antennát csatlakoztatásával a térerő problémát orvosolni.

Nyelv Kiválasztása
Archívum